Kap. 1: Kirkeliv

Avdeling kirkeliv, kultur og diakoni (Kirkelivavdelingen) er en profesjonell arbeidsgiver med fokus på samarbeid og utvikling. Alt avdelingen gjør skal ha verdi og være relevant for menighetene.

Elena og flyktningediakon Gro studerer bildet Elena har malt.

Avdelingens tre fokusområder:

PROFESJONELL OG FREMOVERLENT ARBEIDSGIVER

Vi skal sikre profesjonell ledelse av BKFs ca.140 ansatte i menighetene og sikre godt samarbeid og god dialog med menighetsrådene, prostene og Bjørgvin bispedømme. I 2022 har avdelingen intensivert arbeidet med å tilby fagsamlinger for ansatte og satt av mer penger til kompetansehevende tiltak. I 2022 har vi også begynt nyrekruttering i flere stillinger. Søkertilgangen har vært god og det har blitt gjort mange viktige tilsettinger innen diakoni, kirkemusikk og av ledere. 

BIDRA TIL UTVIKLING OG SAMARBEID

Vi skal utøve strategisk ledelse av kirkelivavdelingen, herunder utarbeide mål og planer for den kirkelige virksomheten i Bergen, eksempelvis for diakoni, frivillighet, undervisning, musikk og kultur. I 2022 har vi etablert et nytt forum for folkevalgte og ledere i menigheten. Dette vil kunne stimulere til mer læring av hverandre og mer samarbeid. Gjennom vår pionérpris, kulturpris, frivillighetspris og pris for årets frivillig får vi ekstra oppmerksomhet på gode prosjekter som bidrar til utvikling av menighetene. 

BIDRA TIL GODE RAMMEBETINGELSER FOR MENIGHETENE

Avdelingen arbeider for best mulig finansiering av menighetens virksomhet, gjennom god dialog med blant annet Bergen kommune og Bjørgvin bispedømme, samt ekstern finansiering gjennom søknader til prosjekter. I 2022 bevilget Bergen kommune to nye stillinger innen diakoni. Dette var svært gledelig, men fortsatt er det mange menigheter og bydeler som ikke har egen diakon.

Kirken er en viktig samfunnsaktør i lokalsamfunnet

Kirken møter menneskers behov i ulike faser av livet. Den er synlig og til stede, både med våre mange kirkebygg, men også med tiltak og engasjement for byens befolkning. Samtidig skal menighetene være et sted der mennesker finner rom for trosutfoldelse gjennom menighetens fellesskap. Kirken i Bergen er en åpen og bred folkekirke der det skal være plass for mennesker til å komme med hele sine liv.

I 2022 slapp koronapandemien taket. Siste halvdel av året ble preget av større normalitet og restart av mange tiltak. Ser vi på statistikken er det svært gledelige tall når det gjelder kulturarrangement og frivillighet. Til tross for at det ikke var normal drift hele året er vi nesten oppe på 2019 nivå.

Åpen kirke med bønn for Ukraina

Kirken har rom for å sørge, og kirker over hele landet tas i bruk som samlingssted når ulykker og spesielle hendelser skjer. Søndag 27. februar, bare noen dager etter Russlands invadering av Ukraina, inviterte Bergen domkirke til åpen kirke etter gudstjenesten med lystenning og bønn om fred for Ukraina, sammen med kirker over hele Norge. Åpen kirke er et godt tilbud til dem som bruker det.

Aksjon hjelp til jul

Bergen kirkelige fellesråd mottok tilskudd til tiltak for sårbare grupper fra Stortinget via Kirkerådet senhøstes 2022. Det ble etablert en aksjon, Hjelp til jul, der det i et spleiselag med menighetene ble satt i gang nye, og styrket gamle tiltak for å hjelpe sårbare grupper til jul. Til sammen brukte vi en million kroner i desember på denne hjelpen, blant annet ble det delt ut matkurver før jul.

Kirketjenerskole

Oppstilt bilde med smilende mennesker med diplom. Innendørs foto.
Kursholder og kirketjenere: f.v. Berit Bakke, områdeleder BKF, Annciken Gildernes - Landås og Løvstakksiden, Renate Olsen - Fana, Anna Frich Sjurseth - Fridalen og Årstad, Monica Ohr - Ytre Arna, Tor Vilhelm Tysseland - Åsane, Joana Viatke - Salhus, Larissa Golovina - Fyllingsdalen og Sælen, Katarina Pakinee Paulsen - Bergen domkirke menighet

Våren 2022 har åtte kirketjenere gjennomgått kurset Møter mellom mennesker, som en del av Kirketjenerskolen, der ansatte kan formalisere og dokumentere kompetansen sin. Hele kirketjenerskolen inneholder tre ulike kurs, og gir kompetanseheving på både menneskemøter og mer teknisk kunnskap om bygg, kirkeinteriør og kirketekstiler. En dyktig og takknemlig gruppe ansatte i Bergen kirkelige fellesråd mottok beviset for gjennomgått kurs om menneskemøter for kirketjenere.

Glimt fra arbeidet i Kirken i Bergen

Les om Årlig prisutdeling / Sorggruppe for barn og unge / Kyrkjekultur Vest stiftet / Frivillighetens år / Mediepris til Salhus / Malekurs for flyktninger

 

Årlig prisutdeling

Hvert år deler BKF ut priser for å stimulere til utvikling og nytenking, og for å anerkjenne det arbeidet som legges ned i bergensmenighetene. I 2022 delte BKF ut fire priser på kick-off for ansatte
1. september i St. Jakob kirke.

Fire foto av fire prisvinnere.
Prisvinnere: Mariko Takei, Eidsvåg menighet, St. Jakob kirke og Agnethe Mohn.

KULTURPRISEN

Prisen gikk til Mariko Takei Myksvoll, kantor Løvstakksiden menighet, for hennes strålende innsats i den klassiske tradisjonen, både som internasjonalt anerkjent konsertorganist og som en dyktig konsertarrangør i Bergens klassiske musikkmiljø. Juryen trakk også frem at Myksvoll har som en av få i Norge tittelen klokkenist, og bidrar til et mangfold i kirkemusikken i Bergen med jevnlige klokkespillkonserter.

PIONÉRPRISEN

Prisen gikk til Eidsvåg menighet for arbeidet med å etablere en E – sport gruppe for konfirmanter. Det
er menighetspedagog Lina Talhaug og sokneprest Aage Mjeldheim som har utviklet idé og konsept, samt gjennomført arbeidet sammen med frivillige i menigheten. Prisvinneren har gjennom pandemien vist evne til å tenke nytt og etablere et tilbud som treffer en viktig målgruppe. Kirken har lenge hatt utfordringer med å etablere tilbud som treffer gutter fra konfirmasjonsalder og oppover. Dette tilbudet bruker ungdommens egen referanseramme som plattform for kontakt, fellesskap og
forkynnelse. 

 

ÅRETS FRIVILLIG 2022

Agnethe Mohn i Storetveit menighet fikk prisen som årets frivillig for sine mange år som mangfoldig frivillig på ulike steder i menigheten, og for sitt inkluderingsarbeid for mennesker hun møter.

FRIVILLIGHETSPRISEN

Frivillighetsprisen gikk til St. Jakob, ungdomskatedralen i Bergen sentrum. Frivillighetsprisen deles ut til en menighet eller gruppe som på særlig vis har arbeidet godt med sitt frivillighetsarbeid.
- De som er ansatte og står i dette arbeidet har på imponerende vis jobbet systematisk med frivillige frivillighetsledere. Altså frivillige som leder andre frivillige. De ansatte har tett oppfølging av 19 frivillige frivillighetsledere, disse 19 følger opp 200 frivillige. Dette er imponerende og til inspirasjon for oss andre, uttalte fellesrådsleder og prisutdeler Ragnar Gjengedal. 

 

Sorggrupper for barn og unge

I 2022 etablerte diakonene i Fana og Åsane et byomfattende sorggruppetilbud for barn og unge. Initiativtakerne har fått med seg en flott gjeng med dyktige medarbeidere.

- Vi starter aldersinndelte grupper for barn og unge; 1.-4.klasse, 5.-7.klasse, ungdomsgruppe og foreldregruppe. I neste runde vil vi også prøve å få til gruppe for barnehagealder, 3-6 år. Gjennom
sorggrupper gir vi barn og deres foresatte et rom til å uttrykke seg og sin sorg, forteller diakonene i Fana og Åsane; Åshild Høllesli Frantzen og Rita Eldholm. De har tatt initiativ til oppstart, og står som faglig ansvarlig.

- Vi er svært bevisst på at vi møter en særlig sårbar gruppe, og har med oss medarbeidere fra det pedagogiske og det helsefaglige feltet, for å ha et godt faglig og trygt fundament.

Gruppene er livssynsåpne. Barna blir møtt der de er, og det er deres hverdag og deres sorg som er i fokus. Det er ikke behandling, men støttegrupper der de møter andre på ca. samme alder som også har mistet en av sine nærmeste.

 

Kyrkjekultur Vest stiftet

Kyrkjekultur Vest ble stiftet 10. november i St. Jørgen hospitalkirke. Selskapet har som formål å synliggjøre og styrke den kirkelige kulturkompetansen i hele bispedømmet, og å utvikle kirken som kulturaktør og kulturarena. Kirkevergen ønsker at Kyrkjekultur Vest skal være et koblingspunkt mellom ulike aktører. Vi ønsker mer kultur, mer variasjon i uttrykkene, og håper på mer deling av kunnskap og samarbeid.

En rekke ildsjeler har engasjert seg for etablering av et kirkelig kultursenter på Vestlandet.
- Dette er en helt naturlig sammenkobling mellom kulturen og kirken, sier skuespiller Ragnhild Gudbrandsen, som tidligere har hatt suksess med stykket Babettes gjestebud med kirkerommet som scene. Hun ønsker det nystiftede selskapet velkommen. For skuespilleren var veien inn i kirkerommet helt naturlig, og hun satte pris på samarbeidet med bispedømmet.

Domkantor Kjetil Almenning er opptatt av å bygge broer mellom ulike kulturaktører, og mener Kyrkjekultur Vest har stort potensiale.
- Det blir spennende å se hvor vi er om en liten stund. Utgangspunktet er å anerkjenne den kraften som allerede er her og bygge videre på den. Det er mange som driver fantastisk arbeid, og dette kan være en døråpner, en katalysator og en bro, mener Almenning. Han trekker frem at det er viktig å lytte til feltet, og de mange profesjonelle musikerene i kirken i Bjørgvin.

 

Frivillighetens år 2022

I 2022 var det frivillighetens år, og flere menigheter har hatt medarbeiderfest. I Åsane ble dette feiret i september, da 152 frivillige medarbeidere fikk oppleve en kveldsstund med mye fest og moro og god mat og drikke: Det ble det mye latter og glede bl.a. da to av organistene hadde en helt spesiell fremførelse av musikkstykker, hvor de beveget seg like mye oppe på flygelet som ved tangentene. I
tillegg til vakker korsang, solosang og allsang fikk menigheten være med på å takke av biskop Halvor Nordhaug. Ved festens slutt fikk alle de frivillige med seg et «Åsane kirke krus», som takk for store og små bidrag de gjør inn i menighetens arbeid. Det har kommet mange varme og gode tilbakemeldinger etter medarbeiderfesten. 

 

Påskegudstjenester på NRK og mediepris i Salhus

Salhus menighet startet året med å planlegge TV-gudstjenester for påsken 2022. Disse ble en kjempesuksess på alle måter. Bred involvering, stor gudstjenesteglede, variert musikk og tydelig forkynnelse er stikkord fra de tre gudstjenestene som ble spilt inn.
Opptakene ble vist palmesøndag, langfredag og påskedag. Gudstjenestene var med å samle bygdene om et felles prosjekt, og Salhus opplevde å få stor støtte også fra prosten og resten av prostiet – flere andre menigheter var med gjennom kor og som menighet på gudstjenestene.
Påskedag ble det satt opp storskjerm i Salhus kirke og menigheten fulgte sin egen påskedagsgudstjeneste på TV. Dette var et godt tilbud for mange.

Etter påske ble menigheten tildelt prisen Medierosen for 2022 sammen med NRK. Tro & Medier deler ut prisen hvert år til en person, en redaksjon eller et program som har utmerket seg ved å fremme kristen tro eller gode verdier i mediene. Prisen ble delt ut i Salhus kirke med kaker og fest. Vi gratulerer med velfortjent pris!

Flyktningediakon med malekurs for flyktninger

Flyktningediakon Gro Fyllingsnes inviterer ukrainere på ukentlige malekurs i Fyllingsdalen, der kommunen har etablert et samlingssted i samarbeid med Den ukrainske forening i Bergen og Hordaland. Her fins informasjon for flyktningene, og det arrangeres aktiviteter for voksne og barn.
Fyllingsnes er både kunstner, bildeterapeut og flyktningediakon, og ønsket å starte et arbeid
for flyktninger som ikke så mange andre drev med.
- Kommunen oppfordret oss til å finne vårt særpreg. Jeg har jobbet mye med maling, som kan være et godt redskap når man har opplevd vanskelige ting. Både det å få hvile i noe, men også å få uttrykke følelser. Jeg har stor tro på at dette kan være en god aktivitet for flyktningene.

Gro har med seg Lisa som tolk og medhjelper. Hun er også kunstlærar i hjemlandet, og sammen lærer de bort kunstfaglige termer på norsk.
- Det er godt å ha et sted å holde på med noe annet enn å sjekke mobilen og vente på nyheter hjemmefra. Mange er veldig redde for familie og venner i Ukraina, forteller Gro.

En av flyktningane er Elena. Hun kom til Norge fra Kyiv for to måneder siden, sammen med datteren på 17 år. De har bodd hos en verstfamilie i to måneder, men er nå blitt bosatt av kommunen. Hun forteller at det blir verre og verre i hjembyen, med flere våpen og soldater i gatene. Elena setter pris på å male, og lager et bilde av et tre som symboliserer livet.
- Jeg liker selve prosessen med å skape et bilde. Røttene symboliserer fortiden vår. Selve treet med greinene er nåtiden, og blomstrene i treet symboliserer barna med ulike talenter og farger.

En av de andre kvinnene på kurset er Tatiana, som bor på Hjellestad hos sønnen. Hun var på besøk hos han i februar da krigen brøt ut, og kunne ikke reise hjem igjen. Hun bor vest i Ukraina, i Ivano-Frankivsk. Hun er glad for tilbudet i Fyllingsdalen. 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"