Frykt, avsky og forsoning

Torsdag 15. mai var Abid Raja tilbake i Fjell kirke og snakket om sin nyeste bok foran et stort og interessert publikum.

Publisert:

Frykt, avsky og forsoning

Av Ivar Flaten, tidligere prest i Fjell kirke og tidligere leder av Kirkelig Dialogsenter Drammen.

Abid Raja samlet igjen en stor forsamling i Kulturkirken Fjell da han kom sammen med Knut Gørvell fra forlaget Cappelen Damm. Mange av de frammøtte var også her da han sist var på besøk og snakket om Min skyld. Denne gangen var det Vår ære og vår frykt som var tema, en bok som på mange måter er en fortsettelse av Min skyld.

Fortellingens startpunkt og kjerne er hans forsoning med faren og dermed fornyet relasjon til slektninger over hele Europa. Her møter han folk og miljøer som forsterker forbindelsen til egen bakgrunn og kultur. For relasjonene ble brutt etter en svært brutal og vanskelig oppvekst og ungdomstid der Abid Raja følte han måtte bryte forbindelsen med far.

Boken blir dermed også en reiseskildring i Europa der han i egenskap av parlamentariker får møte en rekke sentrale politikere og aktivister som gir innblikk i sosial og kulturell utvikling, særlig med vekt på innvandreres (og særlig innvandrere med muslimsk bakgrunn) vilkår og situasjon.

På sine mange skolebesøk med fortellingen Min skyld opplevde han stor interesse og god respons, slik han opplevde det i Fjell kirke 2022. Men på videregående skoler i Oslo der elevene med innvandrerbakgrunn var i flertall, møtte han en helt annen holdning. Han ble kritisert for å ha brutt kulturelle og religiøse normer. Etter flere besøk og samtaler med lærere og skoleledere ble han svært betenkt over utviklingen der tradisjonelle og religiøse regler fra et konservativt synspunkt var rådende blant ungdommene.

Hva skjer med demokrati, religions- og ytringsfrihet og et åpent og fritt samfunn hvis konservative og strenge religiøse regler skal styre? Abid Raja stiller dette spørsmålet på en måte som har skapt stor motstand og kritikk blant muslimer. Hans opplevelse av et sterkt konformitetspress og sosial kontroll skal en ta inn over seg. Dette har Abid Raja følt på kroppen på det mest brutale vis i sin barndom og oppvekst. Det er skremmende om tilsvarende strenghet og æresrelaterte kulturelle rammer er og i sterkere grad blir dominerende i norske ungdomsmiljøer.

Men det er også grunn til å nyansere hans spissformuleringer. Vi er godt kjent med hvilke begrensninger som ble lagt på ungdom fra tradisjonelle, kristne familier. Noen menigheter legger svært stramme og vil noen si, uakseptable rammer rundt sine unge. Men den store flertall er dypt takknemlige for - og vil argumentere for religions- og ytringsfrihet. Det gjelder både kristne, muslimske og andre religiøse retninger. 

Religion og kultur har alltid vært elementer i kamp om makt og dominans. Slik kan en kanskje også forstå hvorfor religion har blitt en så viktig markør i noen ungdomsmiljøer. Men det handler også om ungdommens behov for å finne rammer og en trygghet i en tid som føles svært usikker og truende. Her kan kirker og trossamfunn fortelle om en økning i unge mennesker i kirker og templer.

Abid Raja maner oss som lesere og tilhørere til å være bevisst hvilke verdier vi ønsker å bygge samfunn og fellesskap på. Krefter som vil ødelegge fellesskapet må vi være oppmerksomme på og sørge for å møte med argumenter og åpenhet for samtale. Radikale og ekstreme krefter både i politikk og religion truer verdiene som er bygget opp og som har skapt grunnlaget for det samfunnet vi lever i. 

Det er grunn til å takke Abid Raja for hans engasjement for å møte disse truslene med åpenhet og mot. Hans historie er sterk og rørende. Vi gjør vel i å lytte til den og la oss inspirere til å ta de vanskelige samtalene med hverandre. Det gjelder såvel internt i våre egne kretser som over de tradisjonelle grensene mellom menigheter og religioner.

Her har politiske og religiøse ledere et spesielt ansvar. Vi må rett og slett lære oss til å snakke med hverandre på en måte som skaper tillit, forståelse og kunnskap om hverandres forutsetninger, ståsted og drømmer. Med rettsstat, demokrati og ytrings- og religionsfrihet som felles plattform er dette både mulig og nødvendig. Jeg har stor beundring for alle som arbeider for å realisere dette. Abid Raja er en av dem.

Kontaktinformasjon for Austad Fjell menighet Drammen

Fjell kirke ligger i Solsvingen 90, 3034 Drammen

Kontoradresse: Solsvingen 90, 3034 Drammen

E-post: post.drammen@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"