Vold og seksuelle overgrep blir definert som et stort samfunnsproblem. Dessverre er svært mange mennesker i Norge som på forskjellig vis er berørt av vold og seksuelle overgrep. I Kautokeino er det nå blitt arrangert en slik gudstjeneste for andre gang, første gang i 2019. Messe for trygghet er en gudstjeneste der vi kan komme sammen og finne felles trøst, håp og støtte. Dette er et arrangement som mange beskriver som fint og som gir styrke.
Vold og seksuelle overgrep kan påvirke et menneskes liv. Det kan påvirke et menneske både psykisk og fysisk. Det kan ha konsekvenser på for eksempel selvaktelse, trygghet og åndelighet. Man kan for eksempel få mistillit til andre eller bli plaget av angst, av mismot og av tvil. Man kan være i den oppfatning at hjelp ikke finnes, men det er ikke sant, det finnes hjelp.
Kirken har et samfunnsansvar
Kirken ønsker å løfte frem dette viktige temaet for å vise at kirken er et trygt sted for den som er rammet eller på en eller annen måte er berørt av vold eller seksuelle overgrep. Kirken er en viktig del av samfunnet, og vi vil med dette tydeliggjøre det samfunnsansvaret kirken har. Gud har gitt oss det kristelige fellesskapet for å hjelpe hverandre, både i troen og ellers. Kirkens diakonale oppgave er å støtte og vise omsorg, spesielt for de som har det vanskelig.
Dette viktige temaet kan ikke forbli usnakket og usynlig, et menneske skal ikke å gå alene med tunge og vanskelige følelser eller opplevelser. Kirken er og skal forbli et trygt rom for dem som er utsatt for vold og seksuelle overgrep.
Under denne gudstjenesten fikk man legge frem sine tanker og fortvilelse gjennom symbolske handlinger: ved nattverd, ved lystenning og ved å skrive en bønn på en liten lapp. Gjennom salmesang og tekstlesing fikk vi høre at hos Gud finner man styrke, trøst og mot. Det var musikkinnslag ved Inger Johanne Oskal og Torbjörn Stålberg, som sang og spilte to salmer fra den nye salmeboka Sálbmagirjjáš.
Kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad og ungdomskoordinator Anthoni Hætta fortalte om arbeidet «Oadjebas Guovdageaidnu», som er et forebyggende folkehelsearbeid for barn og unge. Det har blitt opprettet en arbeidsgruppe som skal jobbe på samfunnsnivå for å forebygge vold, overgrep, rus og selvmord. Kautokeino menighet er med i dette arbeidet. Ett av delmålene til dette arbeidet er at ingen barn og unge skal oppleve vold eller seksuelle overgrep.
Ta kontakt med oss
Kautokeino menighet har en samtaletjeneste som er åpent for alle. Ta kontakt med prest eller diakon. Vi er her for deg. Tjenesten er gratis, og vi har taushetsplikt.
Det fins også et annet samtaletilbud; Kirkens SOS. Dit kan du ringe gratis og anonymt. Telefonnummeret er 22 40 00 40. Det er åpent hele døgnet, året rundt. Kirkens SOS har også en egen app, der kan du chatte anonymt. Kirkens SOS har taushetsplikt.
Vi tenner lys
Vi tenner lys for alle som er redde.
Vi tenner lys for alle kropper som har det vondt.
Vi tenner lys for alle som støtter.
Vi tenner lys for frivillige og fagpersoner.
Vi tenner lys for alle som ikke gir opp.
Vi tenner lys for handlekraft og uredde stemmer.
Vi tenner lys for framtid og håp.