I tillegg markerer slaget Olavs overgang fra vikingkonge til helgenkonge. Som Olav den hellige ble han raskt det fremste symbolet for det norske riket. Det ser vi tydelig i Norges riksvåpen: løven holder Olavs øks. 1030 er derfor nært knyttet til fortellingene om hvordan Norge har blitt til. Dette er det historiske utgangspunktet for Nasjonaljubileet 2030 - Norge i tusen år.
Les mer om NORGE 2030 som nasjonalt prosjekt, herunder muligheten til å melde seg på som deltaker og få profilering, på den nasjonale plattformen: 2030 - Norge i tusen år.
Ønsker du å gå pilegrim før, eller i løpet av 2030? Finn informasjon om ruter, overnattingssteder, kart og mer hos Pilegrimsleden.
I Oslo bispedømme vil vi legge inn lokale arrangementer/produksjoner i vår egen supplerende kalenderoversikt. Les hvordan du kan melde inn dine arrangementer nederst.
Kalender:
15. mai 2025 kl 18 – Sang i ruiner - i Mariakirkeruinen i Middelalderparken i Gamle Oslo:
Et prosjekt av ensemblet Nordic Voices og med spesialskrevet musikk av Henrik Ødegaard. Nordic Voices studerer gamle miljøer som var dedikert helt eller delvis til å synge i. Omfattende høytalerrigg plasseres i kirkeruin, og vil skape en omsluttende lyd. Publikum vil på denne måten få oppleve hvordan disse rommene hørtes ut i middelalderen.
Les mer her: Sang i ruiner – Nordic Voices
15. mai 2025 kl 11-19 – Pilegrimsvandring - fra Gamle Aker kirke til Gamle Oslo:
En opplevelsrik vandring som starter med omvisning i Gamle Aker kirke som nylig ble gjenåpnet etter lengre tids restaurering og nyutvikling, konsert med Kåre Nordstoga i Grønland kirke, sang av Schola St. Hallvard i Minneparken og omvisning i Sjøboden i Middelalderparken.
Les mer her: St. Hallvards dag – Pilegrimsvandring
8. juni 2025 kl 13-16: Vekkelse // demokrati: En mikrofestival i Hans Nielsen Hauges ånd og fotspor:
Vandring i fotsporene etter - Haugianerne og Hans Nielsen Hauge - med forfatteren Trygve Riiser Gundersen. Deriblant ruinen etter Tukthuset i Christiania i Calmeyers gate 1 og Rådhusgaten 7 hvor Hauge satt i varetekt i ni år. Programmet starter med urfremføringer av skjønnlitterære verk i Kapellet i Oslo domkirke. Med forfatterne Gine Cornelia Pedersen, Fredrik Høyer, Ingvild Brækken Melve og Nils-Øivind Haagensen.
Les mer her: Vekkelse // Demokrati – Pinsedag
Nye arrangementer legges ut fortløpende.
Meld inn arrangementer ved å kontakte kirkefaglig rådgiver Knut Erik Tveit eller kommunikasjonsrådgiver Patrick Justad (kontaktinfo under).