I år sammenfaller den kristne fasten og den muslimske fasten, Ramadan, med tre og en halv uke. Begge religioner legger stor vekt på verdier som gjestfrihet, veldedighet og takknemlighet under fasten. En av de mest sentrale hendelsene under Ramadan er iftar, det daglige måltidet som spises etter solnedgang. Dette måltidet er en viktig sosial begivenhet, hvor muslimer inviterer familie, venner, naboer og også fremmede til å delta.
Gjennom et samarbeid mellom Ramadan Gjest og Kirkelig dialogsenter Bergen, ble det for første gang arrangert et åpent vennskapsmåltid i Laksevåg kirke. Ida Marie Brandmo, daglig leder i Kirkelig dialogsenter Bergen, er glad for å ha Laksevåg kirke med i arbeidet for dialog og fellesskap i lokalsamfunnet sammen med Ramadan Gjest.
– I dagens verden er dialog essensielt for fred, både lokalt og globalt. Selv om det gode vi gjør noen ganger misforstås, må vi fortsette å møtes og minne oss på viktigheten av dialog og mangfold, skriver hun.
Ramadan Gjest
Ramadan Gjest er en frivillig organisasjon etablert av unge norske muslimer, med hensikt å fremme mangfold og forståelse. Å invitere til iftar, både i egne hjem og for store forsamlinger, er deres måte å fremme fellesskap, kultur og nye vennskap. Frivillige i Ramadan Gjest hadde laget all maten, både middag og dessert, til en fullsatt menighetssal.
Kenan Inci fra Ramadan Gjest, forklarer at Ramadan Gjest er en åpen invitasjon til fellesskap, refleksjon og gjestfrihet. Å arrangere dette på Laksevåg føltes naturlig – et område med mangfold og et sterkt lokalsamfunn. Målet er å skape en varm og inkluderende atmosfære der alle, uansett bakgrunn, kan samles rundt iftar-måltidet og dele erfaringer og legger til:
– Det mest givende med arbeidet er å se hvordan mat og samtaler kan bygge broer mellom mennesker. Ramadan handler ikke bare om faste, men også om raushet og samhold, verdier vi ønsker å fremme gjennom dette initiativet.
Rabia Türe fra Ramadan Gjest forteller at de som kommer fra Tyrkia og som har bosatt seg på Laksevåg de siste ti årene, ønsker å bruke sin kultur og lære av hverandres tradisjoner for å skape fellesskap og forståelse.
– Å arrangere Ramadan Gjest her var viktig for oss nettopp fordi vi ser hvor verdifullt det er å bygge broer mellom kulturer. Gjennom slike møteplasser kan vi både dele det beste fra våre egne bakgrunner og samtidig ta del i den norske fellesskapsfølelsen. Det mest givende med dette arbeidet er å bidra til et mer inkluderende samfunn og å motvirke diskriminering ved å styrke forståelsen mellom mennesker, sier Türe.
Fantastisk stemning
Det var en helt utrolig atmosfæren i Laksevåg kirke denne kvelden. Menighetssalen var dekket, og det ble trangt og varmt for de omtrent 140 besøkende som kom for å spise og prate sammen. Fasten ble brutt på tradisjonelt vis, med bønn, etterfulgt av dadler og nøtter. Det ble en kveld hvor omsorg, interesse og velvilje stod i fokus, både på tvers av tradisjoner og generasjoner.
Folk fra ulike bakgrunner og generasjoner satt side om side, og delte måltidet og samtalene. Det var tydelig at alle følte seg velkomne, og det var en genuin interesse for å lære om hverandres tradisjoner og liv.
Kirkens 150-årsjubileum
Bernt Forstrønen, sokneprest i Laksevåg kirke, forklarer at kirken er en del av et rikt og mangfoldig lokalmiljø. Her er et mangfold i nabolaget av hvordan vi lever, hvor vi kommer fra, hva vi kjemper med og hva naboene har av tro og religionsforståelse.
– Å arbeide for et godt nabolag med respekt, omsorg, hjelpsomhet og vennlighet til hverandre er viktig for Laksevåg menighet. Derfor er vi svært glade og takknemlige for å få ha iftarfeiring i Laksevåg kirke, forteller han.
I år er Laksevåg kirke 150 år, og kirken ønsker det skal være et år med mange markeringer og sterk bevisstgjøring innenfor og utenfor kirken om kirkens plass og oppdrag i nabolaget.
– Fellesskapsmåltidet iftar ble jubileumsårets første markering, legger han til.
Kvelden som inspirerte til gjentakelse
Kvelden ble avsluttet med dessert og enda flere samtaler. Kvelden ble en påminnelse om at selv om vi kommer fra ulike bakgrunner og har forskjellige tradisjoner, kan vi finne felles grunnlag i verdier som gjestfrihet, veldedighet og takknemlighet.
I en tid hvor verden ofte føles splittet, var denne kvelden et lysende eksempel på hvordan dialog og fellesskap kan bygge broer og skape forståelse.