At over 1 million arter, 1/8del av alle eksisterende, er truet av utryddelse er svært urovekkende. Bak denne første globale rapporten om naturens tilstand, offentliggjort mai 2019, står IBPES (på norsk naturpanelet), og den er utarbeidet av over 1000 forskere. (https://www.sabima.no/ipbes/)
2010 hadde FN-arbeidet med naturmangfold satt seg Aichi-målene, 20 konkrete mål for å redde det biologiske mangfoldet innen 2020 under følgende delmål:
A: Ta tak i de underliggende årsakene til tap av biologisk mangfold ved å integrere hensynet til biomangfold i offentlig styre og i samfunnet for øvrig.
B: Redusere direkte påvirkninger på biologisk mangfold og fremme bærekraftig bruk
C: Forbedre statusen til biologisk mangfold ved å beskytte økosystemer, arter og genetisk mangfold
D: Styrke godene fra biologisk mangfold og økosystemtjenester til alle, og
E: Styrke gjennomføringen gjennom planlegging basert på medvirkning, kunnskapsforvaltning og oppbygning av kapasitet.
Nesten ingenting av dette vil nås innen 2020, selv om dette er helt grunnleggende for fremtiden til verdens økosystemer.
Naturmangfold er alle variasjonene av liv som finnes i naturen. Alle livsformer på jorden lever i forskjellige økosystemer bestemt av geografi, klima og miljø. Et økosystem er et samfunn av forskjellige arter, som sopp, planter, dyr, innsekter og mikroorganismer som bakterier, som alle har en bestemt funksjon og bidrar til at balansen i økosystemet blir opprettholdt. For at et økosystem skal være robust og bærekraftig kreves et rikt artsmangfold.
Rapporten tar for seg hvordan vi mennesker er avhengig av jordens ressurser og hvordan vi forbruker dem:
- Mennesker har gjort betydelige endringer på tre fjerdedeler av jordens landoverflate
- Mer enn en tredjedel av landoverflaten brukes nå til jordbruk eller dyrehold
- Tre fjerdedeler av ferskvannsressursene på jorden går til denne bruken
- Utnyttelse av naturressurser har økt svært mye de siste femti årene
- Landbruk har økt med 300 prosent siden 1970
- Skoghogst har økt med 45 prosent
- Totalt utvinnes det 60 milliarder tonn med ressurser hvert år, som inkluderer både fornybare (som skog) og ikke-fornybare (som mineraler). Dette er en dobling siden 1980.
- Plastforurensningen er 10 ganger så stor i dag som i 1980. Flere hundre millioner tonn med giftig avfall går også ut i havene på jorda hvert år
Tapet av naturmangfold er en like stor trussel mot verden som klimaendringen, sier forskerne. Deres hovedbudskap: Det må store samfunnsendringer til for nå målet om å stoppe tap av naturmangfold.