I løpet av mars og april gjennomføres først runde samråd i alle bispedømmer. I de digitale samrådsmøtene deltar bispedømmerådets medlemmer og leder eller annen representant for fellesråd og menighetsråd i bispedømmet for å diskutere og gi innspill til sentrale tema i arbeidet med oppfølging av Kirkemøtets prinsippvedtak om ny organisering. Gjennom gruppesamtaler kan deltakerne gi innspill til det saksforberedende arbeidet med de tre temaene som skal til videre politiske vedtak på Kirkemøtet i august i år:
- Folkevalgte som kirkelig styringstjeneste
- Biskopens tilsyn og ledelse
- Ordning for daglig ledelse
Mandag kveld, 20. mars var valgte rådsmedlemmer i Tunsberg samlet til digitalt samråd. Fellesrådsleder Ellen Wisløff var på forhånd spent på dette digitale møtet; både på den tekniske gjennomføringen, deltakelse, engasjement og hva som ville komme ut av det.
– Jeg fikk en positiv opplevelse, noen tekniske utfordringer til tross. Det gikk bra, folk meldte inn svar og spørsmål. Noen opplevde det interessant å drøfte med folk fra andre steder, andre at det var fint å høre tilbakemeldinger fra andre rådsmedlemmer, både det som de selv kunne kjenne seg igjen i – eller var uenige i – og mye de lurte på. Det blir spennende å se hva innspillene kan brukes til og hvordan vi finner veien videre, sier Wisløff.
Stort engasjement
Ellen Wisløff deltok i møtet sammen med møteleder og bispedømmerådsleder i Tunsberg, Lill Tone Grahl-Jacobsen.
– Det å møtes i samme rom, gir oftest en bedre dialog og fellesskapsfølelse. Men for å få med folk fra Hemsedal til Larvik en mandagskveld, ble digitalt samråd løsningen. Vi erfarte et stort engasjement blant deltakerne, og det innsendte materialet gir oss verdifull informasjon som vi tar med videre i prosessen, sier Lill-Tone Grahl-Jacobsen, som også er fornøyd med den tekniske gjennomføringen av samrådet.
Samme kveld var det samråd for valgte råd i Agder og Telemark bispedømme. Også i sør var det positive reaksjoner på en møteform flere var spente på i forkant.
Spennende form
Leder Vidar Øvland i Grimstad Fellesråd og kontaktperson for fellesrådslederne i Agder og Telemark viser til at dette var første gang det ble gjennomført møte der kun folkevalgte ledere fra alle nivåene i bispedømmet har vært invitert. Han opplevde at nettmøte ga god spredning på deltakerne, og mener alle deler av bispedømmet ble representert.
– Til å være på nett ble det stort engasjement og inndeling i grupper var med på å gi flere muligheten til å komme til ordet. Flere av gruppene har gitt tilbakemelding på at det var en spennende form å jobbe i og at grupper der folk er vant med å være i nettmøte fungerte bra. Faren med «bare» slike møter er at de som ikke har mulighet for å komme på nett eller kvier seg for det vil falle utenfor.
Vidar Øvland opplevde at bruk av nettbaserte verktøy som Mentimeter og digitalt gruppearbeid gjør slike innspillsmøter mer funksjonelle, og at møteformen vil fungere så lenge man ikke skal diskutere seg frem til et felles vedtak.
Mister noe
Bispedømmerådsleder i Agder og Telemark, Per Gunnar Pedersen, ledet samrådsmøtet. Også han opplevde et godt egasjement fra deltakerne.
– Etter å ha lest gjennom de digitale referatene fra gruppene, ser jeg det samme her. Mye engasjement og gode innspill til videre behandling. Vi mister jo noe ved å ikke være sammen fysisk, men alt i alt en god erfaring, sier Pedersen.
Samrådsmøtene er planlagt i samarbeid mellom stiftsdirektør, bispedømmerådsleder og leder for nettverket av fellesrådsledere i bispedømmet. Bare Oslo vil gjennomføre samråd som fysisk møte. Øvrige 10 bispedømmer gjennomfører i vår samråd over samme digitale rigg, med møter på Zoom, på inntil tre timers varighet. Før påske er det gjennomført samråd i seks bispedømmer; Hamar, Tunsberg, Agder og Telemark, Stavanger, Nidaros og Bjørgvin. Etter påske er Møre først ut. Deretter følger Borg, Oslo, Sør- og Nord-Hålogaland.
Nye samråd i juni
I juni gjennomføres en ny runde samråd mellom bispedømmerådenes medlemmer og ledere eller annet medlem fra fellesråd og menighetsråd i bispedømmet. Temaet for disse møtene er det konkrete saksgrunnlag og de vedtaksforslag om ny organisering som fremmes fra Kirkerådets møte 24. – 25. mai til behandling på Kirkemøtet i august.