Arbeidet er tredelt. Gravplassmyndighetens saksbehandlere tar seg av informasjon om og tilbudet av tjenester til brukerne, i tillegg forvalter, drifter og vedlikeholder vi gravplassene med tilhørende bygg og ikke minst utvikler vi gravplasser og bygg gjennom investeringsprosjekt.
Informasjonsvirksomhet
Gravplassavdelingen informerer og veileder bredt om tilbud og muligheter, og vil ha god kontakt med innbyggere i Bergen som er brukere av våre tjenester. Åpent hus på Møllendal kapell og krematorium arrangeres årlig, men i 2022 ble det avlyst grunnet vedlikehold av krematorieovnene.
Det årlige møtet med tros- og livssynssamfunn ble gjennomført i Bergen begynnelsen av desember, i samarbeid med omkringliggende gravplassmyndigheter. I vårsemesteret besøkte de ansatte i Gravplassmyndigheten Stockholms Kyrkogårdsförvaltning, Kapell och krematorie enheten, med omvisning på Skogskyrkogården.
Vi holder også god kontakt med fagmiljøet i og utenfor Bergen. Dette er viktige møteplasser for dialog og erfaringsutveksling om gravferdstjenestene. I september fikk avdelingen besøk fra gravplassmyndigheten i Bjørnafjorden, som fikk omvisning på Møllendal krematorium og på
navnete minnelunder på Møllendal, i Åsane og på Antveit.
Gravplassutvalget har hatt to befaringer på Møllendal krematorium, kapell og gravplass samt på
Arna kirkegård og Mjeldheim gravplass.
Som i fjor har de aller fleste parkeringsplassene til Møllendal kapell og gravplass vært opptatt
grunnet arbeidene med sykkeltunell. Det krever tilrettelegging og svekker tilbudet til brukerne av
Møllendal kapell.
Det gis gode tilbakemeldinger på driften på gravplassene i Bergen. Grøntarealene skjøttes godt og
gravferdstjenestene leveres etter en god faglig standard, men vi ville gjerne ha kommet lenger med kildesortering samt styrket framkommeligheten og omrammingen av gravarealene.

Saging og rydding på gravplasser. Foto: Kathrine Haldorsen.
Større oppgaver og milepæler
Gravferdstjenestene har fungert godt i 2022, og Bergen oppfyller lovbestemt krav om ledige graver til 3% av befolkningen. Fellesrådet har vedtatt program for vern av kulturminner og kulturmiljøer ved gravplassene i Bergen, og en ny strategi for bruk av areal til graver i Bergen. Målet er at bergenserne skal få tilbud om den form for grav som de ønsker, i sin bydel. I tillegg skal gravplassene i Bergen være
egnet for ro og ettertanke og være arealeffektive.
For å få dette til vil vi anlegge flere navnete minnelunder, tilrettelegge for nye graver på eksisterende
gravplasser og anlegge ny gravplass i Ytrebygda.
Tilstandsanalysene for både anlegg og bygg gjennomføres planmessig. Det lages vedlikeholdsplaner i tråd med funnene i analysene og verneplanarbeidet for gravplassene i Bergen er knyttet sammen med dette arbeidet.
Prosjekter
- Åpnet navnet minnelund (NML) med i overkant av 600 graver på Møllendal gravplass 1. juli og ny NML med rundt 700 graver på Fana kirkegård 1. desember. Les mer om navnete minnelunder nederst på siden
- Det største prosjektet dette året har vært forberedelse til utvidelse av Fyllingsdalen gravplass, samt bygging av nytt driftsbygg.
- Det er arbeidet med forprosjekt og utredninger på Solheim kapell og mur, kapellet og driftsbygget
på Møllendal, navnet minnelund og støyskjerm på Loddefjord. - Mulighet for utvidet kapasitet på Møllendal krematorium og mulighet for å åpne Loddefjord kapell som livssynsnøytralt seremonirom har også vært utredet og begge utredninger skal ferdigstilles våren 2023.
- Det har vært gjennomført rehabilitering av deler av Arna kirkegård, Fana kirkegård, Mjeldheim gravplass, Møllendal gravplass, Nygård kirkegård, Slettebakken kirkegård og Solheim gravplass. På Nygård ble det etablert 71 nye urnegraver.
- Arbeidet med å oppfylle krav om vannmålere på alle gravplassene pågår og vil fortsette inn i 2023.
- Det har blitt lagt ned et betydelig arbeid i å få etablert et geografisk informasjonssystem (GIS) for
virksomheten på gravplassene i Bergen.
Brukertilfredshet
Omnibusundersøkelse for måling av brukernes tilfredshet med gravplassene i Bergen gjøres nå annethvert år. I 2022 tok vi derfor opp igjen brukerundersøkelse som retter seg mot de som har sørget for en gravferd sist halvår. Denne typen undersøkelse gir oss praktiske tilbakemeldinger direkte fra brukerne av gravferdstjenestene, og brukes i forbedringsarbeidet både av Gravplassmyndighetens saksbehandling og overfor leverandør av gravferdstjenestene. Noen nøkkelfunn:
- Hele 88% opplever å ha fått tilstrekkelig informasjon om hva det innebærer å sørge for en gravferd
- 75% opplever den skriftlige kommunikasjonen med Gravplassmyndigheten som bra eller veldig bra
- Hele 99% opplevde at seremonirommet som ble benyttet fremsto tilfredsstillende mht. renhold, funksjonalitet og generell bygningsstandard
- 91% opplevde betjeningen som møtte dem ved gravleggingen eller urnenedsettelsen som bra eller veldig bra
Vi fikk også mange innspill som er nyttige å ta med i videre arbeid. Noen eksempler:
“Noe av det beste jeg har opplevd fra kommunale tjenester. Er generelt nokså misfornøyd med kommunale tjenester og måten det kommuniseres på. Dere var av det tydeligste slaget.”
“Det kunne gjerne vært flere parkeringsplasser. Det er vanligvis ikke tyveåringer på sykkel som
har behov for å oppsøke en grav”
“På Loddefjord kirkegård er det svært dårlig gatebelysning, eller rettere sagt manglende belysning på største delen av gravplassen, på veiene og stiene. Om vinteren er dette utfordrende”
Nøkkeltall Gravplassmyndigheten 2022
- Antall døde bosatt i Bergen kommune: 2206 (1989)
- Kremasjoner ved Møllendal krematorium: 2397 (2175)
- Kremasjonsandel: 76,1 % (77%)
- Kistebegravelser: 466 (437)
- Tilviste festegraver: (to kistegraver) 70 (85)
- Urnenedsettelser: 1580 (1381)
- Gravlagte i navnet minnelund: 241 (243)
- Gravlagte i anonym minnelund: 21 (23)
- Urner utlevert til askespredning: 88 (88)
- Gravferder overlatt til kommunen: 19 (16)
- Seremonier i kapellene: 698 (641)
Tall fra 2021 i parantes. Møllendal er krematorium for hele Vestlandet og det var flere som døde i 2022, noe som har ført til betydelig flere kremasjoner i 2022 enn tidligere år.
TJENESTER TIL UTENBYS BOENDE
- Kremasjoner: 726 (641)
- Kistebegravelser: 22 (15)
- Ny kistegrav: 17 (7)
- Urnenedsettelser: 116 (83)
- Ny urnegrav: 31 (20)
- Graver i navnet minnelund: 17 (10)
To nye navnete minnelunder - med tanke på fremtiden
– Vi bruker mindre areal, noe som spesielt er viktig i byer med mange mennesker som etter hvert skal finne sin hvile, sier fellesrådsleder Ragnar Gjengedal.
Bergen kirkelige fellesråd jobber aktivt med å tilby større variasjon på våre gravplasser. I Bergen ble
den første navnede minnelund åpnet i 2016. Flere av de som er åpnet siden da er fulle, og i 2022 åpnet
altså BKF to nye; på Møllendal og Fana.
Mellom byfjellene på Møllendal
På Møllendal var det åpning 1. juli. Den nye minnelunden har plass til 638 graver, og inneholder fem minnesmerker med plass til 500 navneplater. Akasias to landskapsarkitekter, Anta Sharif Chowdhury og Frode Røynesdal, har jobbet med minnelunden sammen med prosjektleder Frank Henry Olsen.
Utgangspunktet vårt var å vise frem de naturlige omgivelsene i og rundt feltet og med vid utsikt over byen, byfjellene og noen av de 406 trærne som er på Møllendal gravplass, forklarte landskapsarkitekt Chowdhury.
Gravplassjef Inghild Hareide Hansen er svært glad for den nye minnelunden, og den ble tatt i bruk allerede timer etter åpningen.
Dette er et veldig viktig anlegg for dem som trenger graver på Møllendal. Frem til nå har vi ikke hatt et slikt tilbud på Bergens største gravplass, sier gravplassjefen.
Fanaknaus som minnesmerke
Fana navnet minnelund II åpnet offisielt 1.desember. Minnesmerket som er en del av selve fjellet i Fana, er en av to navnede minnelunder på Fana kirkegård. Landskapsarkitekt Erik Bjerkelund i Akasia har formgitt minnesmerket.
- Helt siden det ble snakk om navnet minnelund her på Fana kirkegård, har jeg gått og sett på den knausen som lå her. Og oppdragsgiver tente på ideen om å bruke knausen som minnesmerke. Man kunne ane – og håpe - at berget ville ha fint fargespill. Det er lett å være formgiver når geologien leverer på den måten her, sier Bjerkelund.
Kirkeverge Mette Svanes var takknemlig og stolt over den foreløpig siste navnede minnelunden.
- Det er viktig at vi har tilbud om navnet minnelund i Fana bydel, og å gi variasjon til de som skal velge
gravminne og gravsted.
Hun tipset også folk om å komme tilbake når det regner.
- Minnesmerket er nesten enda vakrere i regnvær!