Helgen er en del av 900-årsjubileet for kirken i Rogaland. Prost Ove Sjursen ser fram til innholdsrike dager.
– Vi som kirke vil være noe mer enn en samlingsplass for de spesielt interesserte. Vi ønsker å ha et bredt nedslagsfelt og være med å skape noe i samfunnet. 900-årsjubileet er en anledning til å komme i kontakt med enda flere og gjøre noe litt annerledes enn vi pleier, sier Sjursen.
Together-samling torsdag
Programmet for jubileumshelgen starter allerede torsdag kveld kl. 18.00, når KFUK-KFUM Haugland inviterer til Frivilligfest for unge fra 8. klasse og oppover i Norheim kirke.
– Det er kjekt hvis vi klarer å samle en flott og stor gjeng med ungdommer denne kvelden, sier kretsleder Inger Synnøve Stange, og oppfordrer de som er med i styrer, har vært med på konfirmant-festival, stått i kiosken, styrt lyd eller video eller hjulpet til på ulike arrangement til å melde seg på festen via menigheten sin.
Festen er gratis og det blir god mat og sosialt program som avsluttes med «Together-samling» i kirken.
En musikalsk tidsmaskin
Fredag kl. 18.00 jubileres det videre i Olavskirken på Avaldsnes, med konserten «Halleluja gjennom 900 år». Her fremfører et stort og svært kompetent spekter av kor og musikere hvordan «Halleluja» er sunget i forskjellige tidsepoker helt fra 1100-tallet og fram til 2025.
– Dette blir veldig flott! Hele konserten blir som en tidsmaskin, og også publikum får bli med å synge, sier prost Sjursen. Det er Arne Martin Aandstad, kantor i Avaldsnes, som er ansvarlig for Halleluja-konserten.
Ove Sjursen
Gjestebud for gode nærmiljø
Lørdag formiddag går feiringen videre til Veavågen kirke, Der skal en bredt sammensatt gjesteliste med frivillige og ansatte i kommunen, politikere og kirkefolk spise brunsj sammen.
– Gjestebudet arrangerer vi i kompani med Karmøy kommune, ved folkehelsekoordinatoren. Vi har invitert de som er med å skape ulike fellesskap i kommunen, og ønsker å legge til rette for et godt og helsefremmende samarbeid. Det er fint å samle folk til et måltid, de relasjonene som blir skapt i samtaler over bordet er viktige. Vi som kirke får være en tilrettelegger for at kontakt skapes og legge til rette for gode nærmiljø.
Vafler og vandring på Avaldsnes
Lørdag kl. 16.00 er det klart for pilegrimstema på Avaldsnes. Ettermiddagen starter med en vandring og historisk rundtur ledet av Karl Johan Gundersen, med oppstart ved Olavskirken. Sjømannsmisjonen deler ut vafler og kaffe ved stabburet, og det er ingen påmelding eller deltakeravgift.
Pilegrimsvandring på Avaldsnes.
Fra Roma og riksmedier til Karmøy
– Det er naturlig for oss å ha en pilegrimsvandring i dette programmet, siden Karmøy og Avaldsnes er et viktig punkt på Kystpilegrimsleia, forteller prosten, og har særlige forventninger til at pater Pål Brattbak fra St. Svithun menighet skal fortelle om pilegrimstradisjon i katolsk tradisjon etter vandringen, kl. 18.00.
Brattbak kommer rett fra Roma, der han har vært tett på det nylige paveskiftet, som han også har kommentert i flere medier i Norge.
Kveldsbønn med biskopen
– Foredraget av Brattbak er med å utvide perspektivet vårt litt, og det er alltid spennende. Det blir interessant å bli bedre kjent med denne delen av historien og høre om den dype, åndelige drivkraften som ligger i bunn for den katolske pilegrimsforståelsen.
Etter foredraget, ca. kl. 19.00, blir det kveldsbønn i Olavskirken, en gregoriansk vesper med pater Pål Bratbak, biskop Anne Lise Ådnøy og en korgruppe ledet av kantor Arne Martin Aandstad.
Fellesgudstjeneste for første gang
Søndag kl. 11.00 inviteres hele Karmøy til jubileumsgudstjeneste i Åkra kirke. Dette blir første gang alle kirkene i Karmøy samles til en felles gudstjeneste.
– Jeg tror det blir en stor opplevelse å være sammen, synge og feire sammen, sier Sjursen.
HEL-kor Karmøy er med og bidrar på gudstjenesten. Koret er et samarbeid mellom alle menighetene i Karmøykirken.
– Vi er veldig stolte av HEL-koret, og jeg er alltid glad for å være med på arrangement der de synger. De er med og skaper noe sammen for oss i gudstjenesten, og tilrettelegger for en flott gudstjenesteopplevelse for oss alle.
– Dette blir en gudstjeneste der alle kan være med å bidra, hver på sin måte, sier prostidiakon Janne Kristine Eng, som leder koret sammen med dirigent Alice Hellevik Solum.