Kirkevalgsaken engasjerte stort på årets Kirkemøte, og var saken medlemmene brukte klart mest tid på. Men etter flere timer med debattinnlegg, replikker, endringsforslag og komitebehandling, var altså vedtaket klart søndag kveld.
Erling Birkedal er en Kirkemøte-veteran, og saksordfører i sak 10/25 Rammer for kirkevalget. Han er ikke overrasket over at kirkevalg engasjerer.
– Kirkevalg er en sak som direkte angår medlemmene i Kirkemøtet og bispedømmerådene. Alle vi som sitter her, unntatt biskopene, har erfaring med selv å bli valgt. Vi har derfor både erfaring med og innsikt i kirkevalg, og mange har meninger om hva som kunne eller burde vært annerledes. Samtidig berører deler av denne saken ulike oppfatninger om hva man opplever er viktig med det å være folkekirke, eller hva slags kirke man vil ha i fremtiden.
Frigir tid og penger
Det er i sakspapirene godt argumentert for digitalt kirkevalg, ikke minst fordi dette gir en kostnadsbesparelse på flere titalls millioner. I tillegg vil det redusere faren for feil ved lokal valggjennomføring. Digitalt valg har mange fordeler for menighetene som de siste valgårene har brukt store ressurser på å drive opplæring av valgfunksjonærer, bemanne stemmelokaler og ta imot forhåndsstemmer på papir.
Saksordføreren er glad Kirkemøtet ble enige om digitalt valg i 2027.
– Digitalt valg betyr for det første at alle medlemmer kan stemme der man selv er. Samtidig har kirkemøtet understreket at de som ikke har digital tilgang eller synes dette er vanskelig, skal få bistand for å stemme. For det andre vil denne valgordningen være økonomisk og administrativt besparende. Når det er en valgperiode og ikke bestemte valgdager med lokaler som skal bemannes, frigjøres det ressurser som heller kan brukes på kirkelig virksomhet.Det kan for eksempel bli mer åpne kirker, flere tiltak for barn og unge og diakonale tiltak. Mer kirke for flere, avslutter medlemmet fra Borg bispedømme.
Det vil fortsatt være mulig å stemme ved oppmøte, men da med begrensninger og ikke organisert med faste og like åpningstider over hele landet. Valgperioden vil være den samme som i det offentlige valget, inkludert forhåndsstemmeperioden.
Stadige endringer i kirkevalg
Ordet «lek» har også vært diskutert. Dette skal diskuteres videre i forbindelse med regelsaken til Kirkemøtet i 2026.
Kirkemøtet ba også Kirkerådet nedsette en bredt sammensatt arbeidsgruppe, som skal vurdere og foreslå framtidig sammensetning og valgordning for Kirkemøtet. Denne saken skal fremmes i god tid for forberedelse til valget i 2031.