Årets kirkemøte i Trondheim er det første siden et samlet storting sterkt beklaget den nasjonale fornorskningspolitikken, en politikk som medførte langvarige overgrep overfor urfolk og minoriteter.
Høymessen i Nidarosdomen ble en markering av at kirken tar sitt ansvar for de skadene som er påført. Ikke minst ble det altså tydelig da fire biskopen fremførte fredshilsenen før nattverden og lyste velsignelsen på slutten av høymessen på henholdsvis kvensk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.
I tillegg ble også den skogfinske befolkning representert da Mona Undisdatter leste diktet «Tunga mi krøller seg» (klikk her og les diktet) av Ida Helene Benoninsen.
- Det har vært spesielt meningsfylt i år å delta i planleggingen og gjennomføringen av høymessen under kirkemøtet. At alle språkene klinger samtidig i katedralen, er et viktig steg i forsoningsprosessen, sier Nidaros biskop Herborg Finnset, som var med og leste fredshilsen på sørsamisk.
Forsoningsønsket ble også understreket i høymessens forbønn (klikk her og les bønneteksten)
- Ber Gud om hjelp til forsoning
Preses Olav Fykse Tveit brukte sin preken under høymessen til å understreke kirkens bønn om forsoning.
- Når vi samles her ei uke etter første påskedag, blir vi minnet om at Gud har gått forsoningens veg. Det forteller hele påskedramaet oss. Den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus møtte sine igjen. I dag møter han oss.
- Vi er her for å be Gud hjelpe oss å gå på forsoningens veg, sammen. Det gjør vi ydmykt, men også i tro på at det er mulig å finne slike veger, sa Fykse Tveit fra prekestolen i Nidarosdomen.
Han henviste til denne søndagens prekentekst om disippelen Thomas som fikk erfare sannheten - midt i sin tvil - i møte med den oppstandne Jesus Kristus:
- Sannheten kan være vond. Men den kan også vere frigjørende. Slik den var for Tomas, sa han.
Les hele preses Olav Fykse Tveit sin preken i Nidarosdomen her
Les alt om Kirkemøtet 2025 her
Preses Olav Fykse Tveit på prekestolen i Nidarosdomen under årets Kirkemøte. (Foto: Heidi Olsen)