– Kirken har blitt en samisk arena

Samenes nasjonaldag markeres i kirker rundt om i landet. – Fra å være en fornorskningsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet, skriver leder i Samisk kirkeråd i VG.

Sara Ellen Anne Eira er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke.

Sara Ellen Anne Eira har vært leder av Samisk kirkeråd siden 2016. På samenes nasjonaldag, 6. februar, skriver hun en kronikk i VG om hvordan Den norske kirke har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Den norske kirke har tatt den samiske kulturen på alvor, skriver Eira.

– Gjennom de siste 30 år har vedtak, strukturer, salmer og åpenhet gitt rom for at kirken skal være en samisk arena. Det bygger tillit.

I 1990 vedtok Kirkemøtet en egen handlingsplan. Den fremhevet samisk kirkeliv som likeverdig og nødvendig – for hele kirken. I 1992 ble Samisk kirkeråd opprettet, og dette rådet har stått i sentrum for endringene.

– En samisk arena

Eira forteller om hvordan kirken har gått fra å være statens forlengede arm i fornorskingspolitikken til å feire samenes nasjonaldag.

– Fra å være en fornorskingsinstitusjon har kirken nå blitt en samisk arena med rom for samisk liv, kultur og identitet. Det er rom for hele mennesket, og det er rom for å feire samenes nasjonaldag.

Forberedt på sannhets- og forsoningsprosesser

Eira påpeker kirkens urett gjennom historien kan overses. I juni kommer rapporten fra Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon. Hun forventer at kirkens historie vil bli gjennomgått og kritisert – med rette.

– Men det er også viktig å få fram at kirken gjennom de siste 30 år har bygget tillit til den samiske befolkningen.

– Det er fortsatt steg å gå, men ved å bygge tillit er kirken godt skodd til å ta fatt på sannhets- og forsoningsprosessene som ventelig vil komme etter kommisjonsrapporten.

Les hele innlegget på vg.no her

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"