Kirkevalget: 41 listeforslag til valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet

Det er kommet inn rekordmange listeforslag til valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet. Kirkevalget i Den norske kirke gjennomføres i høst.

31. mars var fristen for å levere listeforslag til kirkevalget. Foto: Try / Den norske kirke.

I september er det kirkevalg, og alle medlemmer i Den norske kirke har stemmerett i det soknet de bor, fra det året de fyller 15 år. I kirkevalget velges de som skal styre kirken de neste fire årene.

I dag gikk fristen for å levere listeforslag til kirkevalget ut. Totalt har bispedømmene mottatt 41 listeforslag til valg av leke medlemmer til Den norske kirkes elleve bispedømmeråd. Kirkemøtet er kirkens øverste demokratiske organ som møtes en gang i året. Tallene for kandidater til menighetsråd blir først klare senere i vår.

Flere listeforslag og navn enn ved forrige kirkevalg

De 41 listeforslagene inneholder 470 navn. Det er flere enn i 2019, da var det 402 kandidater fordelt på 31 lister.

Blant alle kandidatene på listeforslagene er det 22 prosent under 30 år. Kirkemøtet vedtok i 2022 at en av disse bør stå på en av de tre øverste plassene. 31 av listeforslagene innfrir dette.

Totalt sett er det jevn kjønnsbalanse på de innkomne listeforslagene, 50 prosent kvinner og 50 prosent menn.

Valgrådene i det enkelte bispedømme skal behandle listeforslagene innen 2. mai. For å bli godkjent må listen innfri krav til blant annet antall, kjønnsbalanse og alderssammensetning.

Tre registrerte nomineringsgrupper og Nominasjonskomiteens liste

Ved kirkevalget 2023 er det tre registrerte nomineringsgrupper ved valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet: Bønnelista, Frimodig kirke og Åpen folkekirke. I tillegg kommer Nominasjonskomiteens liste, der en lokalt oppnevnt nominasjonskomite lager forslag til liste.

I åtte bispedømmer er det kommet inn fire listeforslag. I de tre siste bispedømmene er det kommet inn tre.

Bønnelista har levert ti listeforslag, Frimodig kirke har åtte listeforslag og Åpen folkekirke har levert elleve listeforslag.I tillegg har Bønnelista og Frimodig kirke inngått et listesamarbeid, og levert et felles listeforslag i Tunsberg bispedømme.

Det er levert listeforslag til Nominasjonskomiteens liste i alle bispedømmer.

Det er kirkevalg 10. og 11. september 2023. I tillegg er det mulig å forhåndsstemme fra 10. august – og for første gang planlegges det for digital forhåndsstemming i kirkevalget.

31. mars kl. 12.00 var fristen for å levere listeforslag til både menighetsråd og bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"