Spent på lettelser i smittevernreglene

Denne uken ventes lettelser i smittevernreglene. Om det vil ha betydning for kirken, er enda ikke kjent. Kirkerådet følger med på utviklingen og har dialog med myndighetene.

– Det er krevende at begravelser kun kan gjennomføres med 50 deltakere, når det er god plass i mange av våre større kirkebygg, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen. Foto: Thomas Andersen/Den norske kirke

Det er snart fire uker siden regjeringen på nytt innførte inngripende smittevernregler i Norge. Det er kommet signaler om enkelte lettelser denne uken. Myndighetene presiserer at mye fortsatt er usikkert knyttet til koronapandemiens videre utvikling i landet.

Kirkerådet har gjennom pandemien ført en aktiv dialog om smitteverntiltakene. Fra slutten av november 2020 har samarbeidet stort sett vært godt. Det forklarer direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen:

– Regjeringen har vært opptatt av å høre våre erfaringer og gi oss anledning til å komme med innspill. Likestillingen av kinoseter og kirkebenker var noe Kirkerådet jobbet aktivt med i januar 2021, med stort gjennomslag, sier hun og fortsetter:

– Det er ikke alltid vi blir lyttet til, men spesialreglene om kirkevandring i julen og minnesamvær etter begravelse er gode eksempler på tilpasninger som gjøres etter våre innspill.

Store begrensninger

Hun mener likevel dagens regler setter store begrensninger på kirkens aktiviteter.

– At smittevernreglene ikke tar høyde for størrelsen på kirkerommene fremstår ulogisk. I andre bransjer kan man benytte kvadratmeter for å beregne antall til stede, og det burde gjelde på arrangementer også så lenge man har god kontroll på avstand.

Ønsker lettelser velkommen

Kirkerådet ønsker særlig to lettelser: at størrelsen på rommet får betydning for maksantall deltakere, og at begravelsesseremonien får et særskilt unntak.

– Det er krevende at begravelser kun kan gjennomføres med 50 deltakere, når det er god plass i mange av våre større kirkebygg. Når myndighetene sier de må prioritere ulike aktiviteter opp mot hverandre, mener jeg begravelsesseremonien står i en særstilling, sier Vad Nilsen.

– Konfirmasjonstiden som er i gang mange steder er også sårbar. Jeg håper regjeringen vil skjerme unge fra tiltak, slik at konfirmasjonstiden blir så normal som mulig, avslutter hun.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"