Oversikt over hva og hvem du kan stemme på i kirkevalget

Medlemmer i Den norske kirke kan stemme ved kirkevalget. Når du bruker din stemme, er du med på å skape framtidas kirke. På denne siden kan du lese mer om hva du stemmer på og hvorfor du bør stemme i kirkevalget.

Du kan stemme digitalt eller fysisk i kirkevalget.

Ved å stemme i kirkevalget, er du med på å si at kirken også er din.

I kirkevalget kan du stemme på de kandidatene du ønsker at skal styre i kirken der du bor (menighetsrådet), og de du ønsker at skal styre kirken regionalt/nasjonalt (bispedømmerådet/Kirkemøtet). 

På denne siden kan du finne ut hvem du kan stemme på i menighetsrådsvalget og hvem du kan stemme på i valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Disse kan du stemme på i menighetsrådsvalget

I menighetsrådsvalget stemmer du på hvem som skal styre kirken der du bor – i menigheten din. En menighet er det samme som et sokn.

En nominasjonskomite har vurdert de ulike kandidatene og satt dem opp i en prioritert rekkefølge. Om du ikke endrer på stemmeseddelen, så støtter du nominasjonskomiteen sin vurdering og prioritering.

Det er varierende hvor mye informasjon som ligger tilgjengelig om kandidatene i valget til menighetsråd. Flere steder er det ikke flere kandidater enn det som trengs for å fylle alle plassene. En stemme i menighetsrådsvalget i et sånt tilfelle være en synlig støtte til de som har takket ja til å sitte i rådet de neste fire årene.

Det er også mulig å føre opp andre valgbare personer (medlemmer over 18 som er bosatt i soknet), dersom man ønsker å få inn andre eller flere enn de som står på stemmeseddelen, og det er plass i menighetsrådet. Det er ikke mulig å stryke kandidater. 

 

Disse kan du stemme på i valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet

Når du stemmer i valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet, stemmer du regionalt og nasjonalt.

I valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet stemmer du på hvem som skal styre kirken i bispedømmet ditt. De som blir valgt inn i bispedømmerådet, blir også medlemmer av Kirkemøtet, som er Den norske kirkes øverste demokratiske organ.

I bispedømmerådsvalget stiller til sammen fire ulike lister, hvilke lister som stiller i de ulike bispedømmene varierer noe. Her samles lister om hvert sitt program, og det er mulig å bli bedre kjent med kandidatene gjennom å sjekke listene der man kan velge. Alle listene har også egne ståsteder, satsingsområder og interesser.

Les mer om hva de forskjellige listene står for på deres hjemmesider:

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"