Hvorfor være medlem i Den norske kirke?

Det er mange grunner til å være medlem i Den norske kirke. Blant dem er tilhørighet, mening, gratis seremonier og rettigheter i kirkedemokratiet. Les mer om medlemsfordelene her.

Å være medlem av Den norske kirke er å være del av noe større. Foto: Joakim Birkeland / Den norske kirke

Kort om medlemskap i Den norske kirke

  • Kriteriet for å bli medlem i Den norske kirke er kristen dåp.
  • Det er helt gratis å være medlem i Den norske kirke.
  • Se om du er medlem eller ikke på Min side.
  • Alle er velkomne i kirken, uavhengig av medlemskap, men du som er medlem har likevel noen spesielle rettigheter og fordeler.
  • Om du ikke er døpt, men ønsker å bli det, kan du ta kontakt med kirken der du bor.
  • Å endre medlemskap i Den norske kirke er enkelt. Les mer her.

Gode grunner til å være medlem i Den norske kirke

Det er mange grunner til å være medlem i Den norske kirke, og medlemmene i kirken begrunner sitt medlemskap på mange ulike måter. På denne siden finner du noen av disse grunnene.

Som medlem i Den norske kirke kan du oppleve tilhørighet og mening

Alle mennesker kan ha behov for å søke noe større, mening og fellesskap. Du er hjertelig velkommen til å delta i kirkens fellesskap og utforske troen, uavhengig av medlemsstatus.

Samtidig er det kun kristen dåp som gir medlemskap i Den norske kirke. I dåpen får du løftet om at Jesus er med deg alle dager. Dåp er gratis, uansett om foresatt(e) er medlem eller ei. Les mer om dåp her.

Et eldre par som går arm i arm


Å være en del av kirken er å være en del av noe større. Gjennom dåpen får vi ta del i et fellesskap som strekker seg over hele verden.

Ved å være en del av Den norske kirke, får du også ta del i den største organisasjonen i sivilsamfunnet i Norge. Den norske kirke har vakre kirker, meningsfulle arrangementer og dyktige medarbeidere i alle lokalsamfunn i hele landet.

Finn en kirke der du er her eller arrangementer i nærheten av deg her.

Som medlem i Den norske kirke får du gratis seremonier

Den norske kirke har rom for deg, uansett om du er medlem eller ei. Du er velkommen til kirkens arrangementer og til å ta kontakt med kirkens medarbeidere uansett medlemsstatus.

Samtidig er det noen medlemsfordeler knyttet til kirkelige handlinger (dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse).

Gudstjeneste der et barn har blitt døpt. Moren holder barnet og smiler bredt midt i fellesskapet

Gratis bryllupsseremoni

Det er gratis for medlemmer i kirken å gifte seg i kirken der de bor. Her får dere en høytidelig bryllupsseremoni, prest, kirkemusiker, kirketjener og leie av kirke gratis.

Dere kan velge bryllup med storslått fest og mange gjester, eller et minimalistisk bryllup i joggesko, med bare forlovere og prest til stede. Bryllup en stor feiring av kjærligheten – uansett. Les mer om bryllupsplanlegging her.

Konfirmasjonsdagen

Konfirmanttiden ender i en skikkelig festdag: konfirmasjonsdagen. I kirken blir ungdommer feiret og bekreftet for hvem de er. For å bli konfirmert på slutten av konfirmanttiden, må man være døpt.

Konfirmantgudstjeneste der to jenter i samisk kofte går oppover midtgangen

Opplegget i konfirmanttiden varierer, og man trenger ikke være medlem for å delta i undervisningen. Les mer om konfirmasjonsdagen her.

Gratis begravelsesseremoni

Medlemmer i Den norske kirke får gratis begravelsesseremoni når de selv går bort. Her får pårørende ta en verdig, meningsfull og trygg avskjed.

Seremonien er gratis der pårørende bor, eller der avdøde hadde bostedsadresse. Dette inkluderer prest eller diakon, kirkemusiker og kirkerom.

Les mer om å planlegge kirkelig begravelse her.

Si ja til å bli fadder

Du kan bli fadder til en som blir døpt. Å bli spurt om å være fadder er for mange en stor glede. En fadder må ha fylt 15 år og som hovedregel være medlem av Den norske kirke.

Les mer om hva det vil si å være fadder her.

4-åring har mottatt bok i kirken. Han holder boken i hendene, og en kvinne fra kirken setter en krone på hodet hans. De smiler begge to.

Barn får informasjon om kirkens tilbud

Alle barn som er medlemmer i Den norske kirke blir invitert til aktiviteter for barn og unge i kirken der de bor – trosopplæring.

Dersom barnet ditt ikke er medlem, kan du som foresatt likevel få tilsendt informasjon om kirkens tilbud direkte til deg som er voksen. Dette kan du få uansett om du er medlem eller ei. Les mer om å få tilsendt informasjon her.

Som medlem i Den norske kirke kan du være med å forme kirken

I Den norske kirke er det rom for og bruk for deg. Du kan bidra som medarbeider – som ansatt eller frivillig. Slik kan du være med og forme hvordan kirken der du bor skal være, uavhengig av medlemskap.

Som medlem har du også noen formelle demokratiske rettigheter i det å forme kirken.

Ei ung jente stemmer i kirkevalget på mobilen, ved siden av er det et bilde av en person som legger en stemme i en stemmeurne

Stemmerett i kirkevalget

Ved å være medlem har du stemmerett i kirkevalget. Da kan du være med å bestemme hvordan morgendagens kirke skal styres lokalt, regionalt og lokalt. Man må fylle 15 år eller være eldre enn dette for ha stemmerett i kirkevalget.

Les mer om stemmerett i kirkevalget her.

Stille til valg i kirkevalget

Som medlem i Den norske kirke kan du stille til valg i kirkevalget: til menighetsråd eller til valg i bispedømmeråd og Kirkemøtet. Man må fylle 18 år eller være eldre enn dette for å stille til valg i kirkevalget.

Les mer om å stille til valg i kirkevalget her.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"